Gävle

Båt sjönk i Gavleån

En tio meter lång husbåt sjönk i morse i Gavleån vid Södra Skeppsbron i Gävle. Polisen misstänker nu att båtägaren har gjort sig skyldig till miljöbrott. Det enda man ser av båten är masten som sticker upp i ån.

 – Det var en person som ringde in och talade om att båten hade sjunkit, säger Stefan Pölle som är räddningsledare och som idag var på plats för att besiktiga vad som hade hänt.

Det är bara någon meter av masten som sticker upp i den bruna vak som kontrasterar sig mot den vita snön på isen.

Det här är andra gången som räddningstjänst och polis får rycka ut angående den här husbåten. I mars förra året så började det brinna i den och efter en teknisk undersökning så konstaterade polisen att branden var anlagd. Men ingen misstänkt kunde gripas.

 – Vi måste få upp båten, säger Stefan Pölle.

Enligt polisen så har båtägaren uppgett att det ska finnas 400-500 liter diesel i tankarna och har därför upprättat en anmälan angående miljöbrott.

Förklaring
Men det finns en förklaring till att en båt som ligger förtöjd och inbäddad i is plötsligt kan sjunka. Roger Lundqvist i Gävle har själv en stor segelbåt som ligger några meter ifrån den sjunkna båten:

 – Bara på ett dygn så har barometern sjunkit så pass kraftigt att vattnet under isen har rest sig.
En båt pressas då mot isen och ligger den snett så kan vatten komma in och den börjar sjunka.
Min egen båt ligger nu snett, men jag tror inte det är någon fara, säger han.


Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista