Mats Collin, socialchef i Nordanstig. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
Nordanstig

Utbildning och tydligare regler efter äldre kvinnas död

Efter ett misstänkt fall av vanvård i somras på äldreboendet Hagängsgården i Harmånger när en 85-årig kvinna avled så tillsatte Nordanstigs kommun en utredning. Kvinnan var mycket sjuk och hade allvarliga sår på kroppen och skickades två gånger till Hudiksvalls sjukhus. Den sista gången dog hon. Utredningen är nu klar och man ska nu satsa på utbildning, tydligare regler och anvisningar för dokumentation.

- Det handlar om dokumentation och avvikelserapportering, uppgradera och påminna om rutiner som finns och öka förmågan att se till att de efterlevs, säger socialchefen Mats Collin.

Betyder det att det inte är så lätt att exakt veta vad som har hänt och att det har varit så hittills?

- Ja, vi ser ju att saker och ting skulle kunna fungera lite bättre av de här sakerna som jag räknade upp och därför vill vi lägga lite fokus på att inom hela vår äldreomsorg ta tillfället i akt och förbättra de här områdena.

Lex Maria-utredning pågår
En så kallad Lex-Maria utredning om den medicinska hanteringen pågår och ska lämnas till socialstyrelsen i februari.

Anteckningarna om vården i fallet har brustit och enligt Mats Collin var det inte enbart vikarier som arbetade innan kvinnan dog i augusti.

-  Vi kan konstatera att det var väldigt väl bemannat med erfaren personal. Det har i princip under hela perioden funnits både ordinarie personal, och de vikarier som har varit där är sådana som ofta återkommer och jobbar på Hagängsgården och har lång yrkeserfarenhet, säger han.

Kan man på något sätt säga att den här kvinnans död beror på någon enskilds agerande eller man inte agerat?

- Nej, vi ser inget sådant i det här skeendet av utredningen.

Anhöriga har riktat anklagelser om att det skulle kunna handla om vanvård. Vad bedömer ni det som i dag?

- I det här skedet  så ser inte jag från min horisont att de tär att beteckna som vanvård, säger Nordanstigs socialchef Mats Collin.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".