Sven Bergström (C). Foto: Riksdagen

Centerpartisters kärnkraftsmotstånd hotar regeringens lagförslag

Den Centerpartistiska Riksdagsledamoten Sven Bergström i Forsa kan komma att spräcka det egna partiet och kanske fälla regeringen. Förra årets alliansuppgörelse om fortsatt kärnkraftsproduktion kräver enighet inom det borgerliga blocket. Men Bergström och flera andra Centerpartister är emot.

Motståndet inom Centerpartiet hotar det lagförslag om kärnkraften som riksdagen ska rösta om 23 mars. Sven Bergström vill själv inte gå in på vad som kan komma att ske.

– Vi ska inte spekulera i förväg vad det kommer för förslag och hur det ser ut och hur man ska rösta, säger Sven Bergström till SR Gävleborg.

Fyra röster räcker
Om bara fyra borgerliga riksdagsledamöter röstar mot så faller förslaget. Och det finns fler Centerpartister som liksom Sven Bergström inte accepterar kärnan i uppgörelsen som fastslår att utslitna kärnkraftsreaktorer ska ersättas med nya och att lagen om kärnkraftsavveckling rivs upp.

– Ska man gå den där vägen tycker jag också att man ska vara logisk och säga: Okey, då kör vi igång uranbrytning i Nianfors, på Närkeslätten i Jämtland och överallt. Vi ska inte låta andra göra skitjobbet och så bara använder vi uran som vi importerar från andra länder, säger Sven Bergström.

Känslig fråga
Frågan är så känslig att Sven Bergström, som ju gör sin sista riksdagsperiod, gärna drar den i långbänk ett bra tag till. Det har alliansen för övrigt lovat att göra i en annan uppgörelse 2006, påpekar han.

– Man sa så här: "Förbudet att uppföra nya reaktorer kommer inte att upphävas under mandatperioden". Jag känner stark lojalitet mot den formuleringen som alla fyra partierna stod bakom och jag hoppas att man kan hålla fast vid detta, säger Sven Bergström.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".