Ida Long från Gävle vann Musikpriset

Ida Long från Gävle vann Musikpriset Topplistan under fredagens final. De band som gjorde upp i den direktsända fyra timmar långa finalen var, förutom Ida Long, Nico the Band från Hudiksvall Violet Vain från Gävle och The Spokes från Ljusdal. Ida Long fick bland annat 10.000 kronor i prispengar.

Musikpriset topplistan är en fantastisk och åtråvärd chans för lokala musiker att spelas i radio vecka efter vecka.

Varje fredag har band och artister slagits om fem platser på topplistan och av dom 15 bidrag som klarade sig bäst under året har en jury tagit fram fyra som alltså var de som gjorde upp i den stora direktsända finalen på Spegeln i Gävle i går.

"Musik är lika mycket konst som kommunikation. Och vinnaren lämnar oss efter längtan efter mer."

Nöjd vinnare
Så löd en del av juryns motivering till varför just Ida Long till slut korades som segrare. Själv var hon mycket nöjd med just den formuleringen. Det är ett kvitt på att hennes speciella scenkoncept med dans, video och musk verkligen fungerar.

- Det känns jättebra, för det skulle kunna var precis tvärt om; att folk undrar "Vad är det här?" Nu vet jag att det klickar till på rätt sätt bland de som ser och lyssnar, säger hon.

Hälsingland dominerar
De många hälsingeband som deltagit i tävlingen blev inte heller lottlösa.

I samband med finalen släpptes nämligen samlingsskivan med - förutom de fyra finalisterna - 12 deltagare som blivit mest spelade under topplisteperioden. Noterbart är att 10 av de totalt 16 artisterna på skivan är från Hälsingland.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista