Fiskforskare konstaterar

"Fisk plågas vid fångst"

Pimpelsäsongen är i gång och forskaren Kent Dimberg vid Högskolan i Gävle varnar nu för att den fångade fisken lider mycket mer än vad man tidigare trott, när den får ligga på isen och självdö. Forskarstudierna visar att fisken verkligen plågas om den inte avlivas omedelbart vid infångandet. 

Det är inga trevliga minuter som sprattlande fiskar som ligger på isen för att självdö får uppleva.

För det första kvävs fiskarna ihjäl, eftersom fisk som bekant inte kan andas på land. Deras organ kollapsar och de blir oerhört stressade. Det vet man genom olika studier som har gjorts på området, berättar Kent Dimberg.

- Jag har själv i experimentsyfte fångat fisk med håv ur en bassäng och sedan mätt stressnivåerna i fiskkroppen. Just i syfte att studera den här processen.

Kemiska bevis
Det som Kent Dimberg och hans kollegor kunnat mäta upp, via olika kemiska substanser som fisken utsöndrar, visar att fisken blir extremt stressad vid fångstsituationen.

Att däremot förstå hur fisken "upplever" sin sista stund är förstås svårare.

- Man kan kanske utgå från sig själv och föreställa sig hur det känns att få en krok i munnen. Jag skulle inte vilja vara fisk, genmäler Kent Dimberg..

Hans konkreta råd, baserade på egen forskning, är därför att minska fiskarnas lidanden genom att omedelbart avliva dem efter infångandet.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista