Gävleborg

Många vattenskador på hus

Den kalla och snöiga vintern orsakar massor med vattenskador på sommarstugor och hus. Det beror bland annat på vattenledningar som fryser sönder, men också smältvatten från tak som letar sig in i husen. Och det är nu, när den värsta kylan har lagt sig, som skadorna upptäcks.

- Jag gick ut på morgonen och skulle hämta en stege i pannrummet och upptäckte att det kom ånga från fönstren.  När jag öppnade garageporten så vällde det ut vatten, berättar Emma Lindén som bor i Kilafors tillsammans med Fredrik Hansson.

Garaget klarade inte kylan
Det otäta garaget och det lilla elementet som finns där klarade inte av att stå emot det kalla vädret. Det gjorde att två rör frös sönder när det var som kallast och när sedan vattnet smälte igen började det läcka och det har orsakat en hel del skador i Fredrik och Emmas garage.

- Mycket av väggarna och sakerna som vi har där har drabbats. Vi har inte hunnit gå igenom allt än. man får väl göra det när snickaren är klar, säger Fredrik Hansson.

Vad betyder det här ekonomiskt för er?

- Ja, vi har väl haft tur med försäkringsbolaget men självrisk blir det ju. Vi får väl se framöver hur det löser sig, säger han.

Många har drabbats
Henrik Jonsson jobbar på Anticimex som avfuktningstekniker och han har varit hem till Fredrik och Emma och bland annat ställt ut avfuktare och värmefläktar i garaget för att torka ut det, och enligt Henrik är paret i Kilafors långt ifrån ensamma om att få vattenskador.

- Ja, nu har det varit ofta. Ända sedan jul har det rullat på. Det har frusit i var och varannan stuga tycker jag, säger han.

Brukar det vara så här mycket?

- Nej, det har varit extremt mycket nu. Genom att kylan har varit så länge nu. Är det kallt länge så fryser det, säger han.

Snö på tak kan bli problem
Det fryser även på våra snötäckta tak. Något som gör att när det väl börjar smälta kan vattnet ta nya vägar och leta sig in i husen och orsaka skador. Än så länge är det inget jättestort problem - men det kan komma att bli det.

- Det kommer att bli ett större problem framåt våren när det börjar töa på allvar. Då kommer det att komma in fler fall tror jag, söger avfuktningsteknikern Henrik Jonsson.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista