Gävle

Stenborgskanalen renas från tjära

Just nu pågår saneringen av Stenborgskanalen, vid Gasklockorna i Gävle, för fullt. Stora mängder muddringsmassa som innehåller gammal tjära ska fraktas bort. Syftet är att göra kustområdet och havet renare.

– Det sker en spridning av förorenade partiklar till inre fjärden i Gävlebukten, och det innebär att djurplankton och vattenlevande organismer inte mår så bra, säger Inger Kindvall som är miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Gävleborg.

Gamla miljöproblem
Flera grävskopor jobbar med att gräva runt i saneringsbassängen som byggts i området. Totalt ska 15-20 000 kubikmeter svart, kletig muddringsmassa innehållande tjära tas om hand i Stenborgskanalen. Arbetet har pågått sedan mitten av september förra året och nu har man kommit halvvägs.

Tjäran kommer från de gamla gasverken som försåg Gävle med gas fram till 60-talet. På den tiden dumpades avfallet längs kanalen vilket i dag alltså är ett stort miljöproblem för kust- och havsområdet.

– Det finns ju andra föroreningskällor också. Men det är väldigt mycket i Stenborgskanalen så om vi tar bort det så har vi minskat en källa, säger Inger Kindvall.

Klart i juni
Saneringsnotan går på 33 miljoner kronor. Staten står för 30 miljoner och Gävle kommun för 3 miljoner. I juni ska allt vara klart och då kommer vattnet i kanalen att vara så passa rent att det går att bada i.

– Det här området finns med vår 10-i-topp-lista över prioriterade områden i länet, säger Inger Kindvall.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista