Den törstige Caliban av Ivar Johnsson från 1930-34. Foto: Länsmuseet Gävleborg
Gävle

Gefleporslin tillbaka i Gävle igen

En samling med Gefleporslin, som förvarats i Lidköping sedan 1979 när Geflefabriken las ner, köps nu av Länsmuseet Gävleborg med hjälp av en privat sponsor.

Det handlar om 149 unika föremål, bland annat skulpturer, skålar och tallrikar som skulle ha sålts på nätauktion av Rörstrands Museum i helgen. Men försäljningen stoppades i sista stund.

- I fredags blev jag uppringd av en person som är villig att hjälpa till och stötta oss ekonomiskt  för att förvärva föremålen. Vi hade inte möjlighet att göra det själva, säger Kristina Lindkvist som är utställningschef på Länsmuseet Gävleborg.

Sponsorn vill inte träda fram

Då togs beslutet att stoppa auktionen.

Sponsorn vill vara anonym men Kristina Lindkvist säger att det är en Gävlebo som har anknytning till porslinsfabrikens historia.

Utställning planeras till sommaren

Länsmuseet får betala cirka 90 000 kronor för att få hem Gefleporslinet igen och till sommaren räknar man med att ha en utställning i Gävle med de unika föremålen.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".