1 av 2
KG Åström, miljöinspektör i Ljusdal. Med vattnet skickar vi ut smuts, bakterier och näringsämnen till älvar, sjöar och slutligen havet. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
2 av 2
Leif Olofsson i Letsbo. Foto Hasse Persson SR Gävleborg
Ljusdal

För många dåliga avlopp i Ljusdal

Många hushåll förorenar miljö och vatten utan att göra något åt det. I Ljusdal är var fjärde enskilt avlopp inte godkänt. Nu uppmanar därför Ljusdals kommun alla med dåliga avlopp att vidta åtgärder.

Algblomning i Östersjön för att vi och jordbruket matar havet med för mycket näringsämnen. En av de största kampanjerna i Ljusdal pågår just nu. "Rena skiten" berör 1 000 enskilda avlopp som inte är godkända med dagens krav.

Ytterligare 400 personer får påminnelse i sommar och målet är att 50-75 procent ska lösa sina avloppsproblem inom de kommande två åren. Och vissa områden är angelägnare.

– Det är väl egentligen i de här tätortsområdena runt Järvsö, Ljusdal och Färila där vi har ganska stort tryck, både fastboende och fritidshus, säger KG Åström som är miljöinspektör i Ljusdal.

Leif Olofsson i Letsbo bytte ut sitt gamla avlopp från 50-talet med avrinning i ett dike till en ny och modern trekammarbrunn med infiltrationsanläggning under åkern

– Nu tycker jag att det är skönt att det är gjort för jag har själv tyckt att det var fel att bara släppa ut det så där, säger Leif Olofsson.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".