Anders Eklund dömdes flera år senare för mordet. Foto: Henrik Hansson/Scanpix

Anders Eklund "städades undan"?

Polisen i Falun får hård kritik för utredningen av mordet på Pernilla Hellgren i Falun i juni 2000. Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten konstaterar bland annat att utredningen saknade resurser och att man inte kan utesluta att Anders Eklund från Torsåker "städades undan" från Pernilla Hellgren-utredningen.

En av utredarna jobbade bara deltid med fallet, trots att spaningsledningen begärt mer resurser.

Dessutom saknade polisen beredskap för den här typen av händelser, och utredningsledningen saknade erfarenhet av att utreda spaningsmord.

Enligt granskningen skulle gärningsmannen kunna ha tagits inom de närmaste månaderna efter mordet om utredningen skötts bra och fått tillräckliga resurser.

Redan sex månader efter mordet fanns Anders Eklund, som flera år senare dömdes för mordet, med i utredningsmaterialet från Riksmordkommissionen.

Men när kommissionen i mars 2001 lämnade Falun följdes tipsen om Eklund inte upp.

"Gärningsmannen glöms helt enkelt bort", skriver Rikspolisstyrelsen och Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Utredningen om mordet på Pernilla i Falun presenterades på en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

Leif GW Persson säger att Anders Eklund på något sätt har rensats bort ur Dalapolisens material om mordet på Pernilla Hellgren. Han säger att granskningen inte kan utesluta att Eklund "städats undan" för att polisen ska slippa obehag för de brister som finns i utredningen.

– Det tycker vi naturligtvis är oerhört allvarligt, säger Persson till TT.

Anders Eklunds mord

Pernilla Hellgren ströps till döds den 4 juni 2000 på väg hem i Falun.

I november 2007 fick polisen ett tips om att Anders Eklund kunde vara intressant i utredningen, men tipset blev liggande.

Lördagen den 5 april 2008 försvann Engla Höglund, 10, på väg hem utanför Hedemora. Anders Eklund greps 7 april.

Som bevis fanns foton på Eklund och Engla som tagits av någon som provat sin nya kamera.

Eklund erkände att han mördat Pernilla Hellgren, sedan han fått veta att hans DNA band honom till brottet. Sedan erkände han även mordet på Engla Höglund.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".