Jan Lahenkorva (S) Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Bollnäs

Växsjö skola föreslås läggas ned

I förmiddags föreslog kommunstyrelsen i Bollnäs att Växsjö skola ska läggas ned. Beslutet fattades av en majoritet av politikerna där endast Sjukvårdspartiet ansåg att det tidigare löftet skulle hållas. Men det finns inget alternativ, säger socialdemokraten Jan Lahenkorva som är ledamot i kommunstyrelsen men även ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

- Situationen har ändrats radikalt för Bollnäs kommun och Barn- ocyh utbildningsnämnden under 2009. För ett år sedan pratade vi om renovering och utveckling av Växsjö skola men sedan ändrades våra förutsättningar och vi har inte längre möjlighet att driva Växsjö skola, säger Jan Lahenkorva, ledamot i kommunstyrelsen men även ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Politikerna i Bollnäs har gjort en kovändning när det gäller skolan i Växsjö. Först skulle den rustas men efter bara ett halvår hördes andra tongångar.

Skolan är sårbar eftersom den är så liten, där går bara 41 barn och upprustning blir för dyr.

Blev lovade en dialog
Föräldrarna ville då vara med och påverka och blev också lovade en nära dialog - något som inte har hållits.

På kommunstyrelsens sammanträde i dag fanns föräldrarna Robert Myrberg och Tomas Eriksson för att lyssna och ställa frågor, men något gehör från politikerna tycker de inte att de har fått.

- Nej, jag lyssnade på Robert (förälder) när han var uppe och pratade och vad jag kan tycka är att man inte tar till sig vad vi har sagt hela tiden från föräldrars håll att man skulle lyssna och sätta sig ner och ta om den här beräkningen och nu kommer man med en beräkning som i stort sett är samma som den förra. Bara de små grejerna som Robert har undersökt talar tydligt för att den nya beräkningen inte heller stämmer. Har man verkligen gjort en ny beräkning, undrar Tomas Eriksson.

Vad hade du Robert förväntat dig av det här sammanträdet?

- Förväntningen var väl att få upp ögon och öron för vilket tungt och tufft beslut som de ska besluta om, vilket jag inte tyckte att det ledde till - tyvärr, säger Robert Myrberg.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".