Här var det full aktivitet på söndagen
Gävle

Brännskadade kvinnan förhördes

Uppdaterad måndag 07:12
I går fortsatte rättegången mot den 51-årige man som misstänks ha försökt mörda sin exhustru genom att tända eld på henne i en lägenhet på Öster i Gävle i oktober förra året. Under gårdagen förhördes den fortfarande allvarligt brännskadade 31-åriga kvinnan via videolänk mellan Gävle tingsrätt och Akademiska sjukhuset i Uppsala.

MÅLSÄGANDERÖST: Han misshandlade mig ofta utan anledning och blev till exempel arg om inte maten var klar i tid. Han slog och sparkade mig, drog mig i håret och svor åt mig. Men jag sa inget. Jag bara grät. Han bestämde allt. Jag var rädd för honom - och jag är fortfarande rädd för honom.

Svarar lugnt på frågorna
Från sjuksängen på sjukhuset svarade den 31-åriga kvinnan lugnt men kortfattat på frågorna från åklagaren, som också fanns på plats i Uppsala.

Kvinnan har fortfarande allvarliga brännskador över hela kroppen och hon har tvingats amputera höger underben och lillfingret och en bit av tumspetsen på höger hand. Läkaren berättar att hon kommer att behöva sjukhusvård i ytterligare några månader.

Under söndagens förhör berättar kvinnan att hon före händelsen levt med en ständig rädsla för den misstänkte 51-årige mannen eftersom han upprepade gånger slagit, sparkat henne och kallat henne kränkande saker.

När åklagaren frågar henne varför hon tror att mannen försökte mörda henne genom att tända eld på henne svarar hon bara kort att hon inte vet.

Mannen visar inga känslor
I rättssalen i Gävle tingsrätt sitter den misstänkte mannen. Han tittar ner i bordet och visar inga känslor. Då och då tittar han upp på sin exhustru på skärmen.

I förhör förnekar han helt att han skulle ha försökt mörda henne. Han hävdar i stället att hon ska ha gjort det själv och att han försökte rädda henne när han såg att det brann i hennes kläder.

Under det första förhöret med kvinnan berättar hon alltså om att mannen på olika sätt misshandlat henne under en längre tid. Och enligt målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz är det en orsak till att kvinnan i utredningens inledande förhör sa att det var hon själv som tände eld på sina kläder.

- Orsaken till att hon har sagt så är att hon har känt sig väldigt rädd för sin man, hon har känt sig rädd för andra personer och hon har känt en rädsla för att barnen skulle råka ut för något. och det har ju tagit lite tid för henne att känna tillit till utredarna, och när hon väl har gjort det så har hon vågat berätta, säger Elisabeth Massi Fritz.

På måndagen fortsätter förhören med kvinnan och då kommer åklagaren att ställa frågor om vad som egentligen hände i parets lägenhet på Öster den 3 oktober i fjol.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".