Användandet av sömnpiller minskar i Gävleborg. Foto: Pernilla Wahlman / Scanpix

Färre använder sömnmedel

För första gången på många år så minskar nu läkarnas förskrivning av sömnmedel till patienter som lider av sömnproblem i Gävleborgs län.

En färsk analys visar att trenden att skriva ut läkemedel vid sömnproblem är på kraftig nedgång i länet medan det skrivs ut alltmer i övriga landet.

Avviker från riksgenomsnittet
Vid en mätning i slutet av 2009 såg man att läkarnas förskrivning av sömnmedel i Gävleborg hade minskat med 2,9 procent medan den hade ökat med nästan 1 procent i resten av landet.

– Vi har haft ett projekt i syfte att lyfta fram andra behandlingsmetoder än läkemedel, säger Per-Henrik Back, sekreterare Läkemedelskommitén Landstinget Gävleborg.

Alternativa behandlingsmetoder
Allmänna råd för att skapa sig en god sömn är ett av dom alternativa behandlingsmetoderna som Landstinget Gävleborg har rekommenderat istället för sömnmedel.

– Sen finns det även möjlighet att ta hjälp av psykosocialverksamhet och samtalsterapier och så vidare, säger Per-Henrik Back.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".