1 av 2
Den drabbade skolan i Forsa. Foto: Örjan Wahlberg-Eriksson
2 av 2
Jan Kroppegård, teknisk chef vid Hudiksvalls kommun. Foto: Hasse Persson SR Gävleborg
Hudiksvall

Byggfusk på fyra skolor - nu varnas andra kommuner

Det är solklart byggfusk på fyra skolor i Hudiksvallstrakten. I en av skolorna, i Forsa, rasade ju taket in av snötyngden. Ingen kom till skada men en byggkonstruktion som långt i från håller måttet uppdagades. Och nu varnas andra kommuner för det uppenbara fusket.

Samma fel i fyra skolor byggda av samma företag, Norvag, för cirka tio år sedan. Hela takåsen vilar på en 5 centimeters planka som ska ta all tyngd från tak och snö, men häromdagen släppte spikarna och takåsen ramlade ner på ena sidan i Forsa skola.

Enligt Hudiksvalls kommuns tekniska chef Jan Kroppegård var byggfelet knappast en tillfällighet.

– Genom att det är upprepat på ett antal ställen är det ju ingen slump att det är på ett ställe. Det är solklart byggfusk i det här fallet, säger Jan Kroppegård.

Han går ut med en varning till alla som kan tänkas ha liknande konstruktioner att titta över dem, helst nu när snön ligger tung på taken på många ställen.

Norvags vd Georg Svensson vill inte kommentera saken.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".