gävle

Vittnesförhör i Österbranden

I dag fortsatte rättegången mot den 51-årige man som misstänks ha försökt tända eld på sin exhustru i en lägenhet i Gävle. I dag inleddes förhören med de 25 vittnen som åklagaren har kallat till rättegången. Det första vittnet - en ung kvinna - berättade att den 51-årige mannen hade ringt på hos henne och varit i upplösningstillstånd.

Den unga kvinnan uppfattade ordet "döda" - ett ord som mannen skrek flera gånger. Vittnet berättade också att det luktade gasol om mannen.

Och den 31-åriga kvinnan var inlindad i någon filt eller liknande och var helt apatisk, enligt vittnet.

Förhören med 51-åringen fortsatte
Tidigare i dag så fortsatte kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz förhören med den misstänkte 51-åringen.

Hon konfronterade honom med uppgifter från den brännskadade exhustrun som menade att mannen hade misshandlat henne och sagt att hon var "dotter till en hund", "dotter till en hallick" och "hora".

Enligt henne var han en diktator och bestämde allt hemma - när hon skulle komma hem och vilken mat dom skulle laga osv.

När Elisabeth Massi Fritz nämner ordet diktator skrattar mannen till och nekar samtidigt till alla anklagelser.

Misshandlade och hotade även tidigare hustru
Kvinnans advokat pressade också 51-åringen med uppgifter om att han i ett tidigare äktenskap misshandlat och hotat med att bränna upp sin dåvarande hustru.

51-åringen ska också - enligt advokaten - uppmanat sin son att döda den kvinnan - annars skulle han döda både henne och sonen.

Men de här nya anklagelserna i rätten i dag ville den misstänkte inte kännas vid.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".