Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Älvkarleby

Satsning mot tobak i Älvkarleby

För att få unga att inte börja röka och snusa tar nu Älvkarleby kommun till en ny metod som kallas för "Tobaksfri duo". Just nu letar Lars Öhman, som är alkohol- och drogsamordnare i Älvkarleby, efter en skola som vill vara med att dra i gång.

- Metoden syftar till att hjälpa ungdomar att inte börja använda tobak genom att använda vuxna som ett stöd. Metoden sträcker sig genom hela högstadietiden och under den tiden är man med i olika lotterier som belöning, berättar Lars Öhman, alkohol- och drogsamordnare i Älvkarleby.

- Det funkar som så att man i sjätte klass får en utbildning i tobak och tobakens skador. Man informerar även de vuxna som finns omkring barnen om tobaken och metoden och vad metoden syftar till, säger han.

- När han sedan kommer upp i sjunde klass har man möjlighet att skriva kontrakt med en vuxen om att man ska hålla sig tobaksfri. Den överöenskommelsen genererar också att man får ta del av olika förmåner som kommunen och olika näringsidkare har möjlighet att ställa upp med, säger Lars Öhman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".