Barbro Holmberg. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Gävle

Fortsatt samarbete med Kina

Gävleborgs samarbete med Kina fortsätter. I dag presenterade landshövdingen Barbro Holmberg resultaten efter sin senaste resa som hon gjorde med representanter från bland annat Näringslivet och Landstinget Gävleborg.

Trots att Kina kritiseras på många håll så tycker landshövdingen Barbro Holmberg att det är viktigt att finnas med och utveckla samarbetet länderna emellan.

– Jag tror att det är oerhört viktigt att vi är med i den utvecklingen och ser till att vi får företagsetableringar där och ser till att vi får företagsetableringar här, säger Barbro Holmberg.

Samarbetet ger jobb
Gävleborgs samarbete med Kina har lett till att ett kinesiskt företag planerar att lägga sitt europakontor till Teknikparken i Gävle. Om så blir fallet kommer det att leda till ett tio tal nya jobb. Men det är inte gävleborna som i första hand kommer att få tillgång till jobben, säger Johan P Bång, föreståndare på FPX som jobbar med geografiska informations system.

– I första hand är det kanske för några av dom kinesiska studenter som läser på högskolan som får möjligheten att stanna kvar och börja jobba åt kinesiska företag på plats. Men i förlängningen kommer det också att leda till svenska jobb, säger Johan P Bång.

Kina kritiseras
Att samarbeta med Kina är inte alltid så lätt. Kina är en av världens största ekonomier men kritiseras ofta för brister när det gäller mänskliga rättigheter. Frågan är då varför man väljer att fortsätta samarbeta med landet.

– Kina bryter mot de mänskliga rättigheter men det betyder inte att vi inte ska ha kontakt med dem utan tvärtom. Vi ska ha mycket kontakt med Kina därför att det är i sådana kontakter vi också kan påverka, säger landshövdingen Barbro Holmberg.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".