Carina Blank. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
gävle

191 miljoner plus för Gävle

Gävle kommun redovisade i dag ett överskott på 191 miljoner kronor i resultat för 2009. Det är bättre än väntat och en del av överskottet beror på stora besparingar inom förvaltningarna i fjol. Men det socialdemokratiska kommunalrådet Carina Blank anser inte att man har sparat för mycket.

– Jag tror inte det. Där vi ser att man har de största överskotten är det endera investeringar som man inte hunnit med eller så har man fått tillbaka på arbetsgivaravgiften, säger Carina Blank.

Trots ett överskott på 191 miljoner kronor, varav 46 miljoner kronor i plus för barn- och ungdomsförvaltningen, är inte jobben räddade för de lärare som riskerar att bli varslade i Gävle kommun.

Det är elevunderlaget som styr och de kommande åren räknar nämnden och Carina Blank med att antalet elever i de kommunala skolorna kommer att minska.

Två förvaltningar redovisar minussiffror. Tekniska nämnden fick ett underskott på 15 miljoner kronor, vilket till största del beror på kostnader för snöröjning. Socialnämnden gick med 20 miljoner kronor i förlust och orsaken till det är framför allt att fler personer sökte försörjningsstöd 2009.

Men trots ett totalt överskott är inte de tuffa tiderna över och förra året fick kommunen 80 miljoner kronor mindre i skatteintäkter än väntat.

– Om inte arbetsmarknaden kommer igång och fler får sysselsättning kommer det även fortsättningsvis att vara tufft för en kommun, säger Carina Blank.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".