Gävleborg

Fler invånare i länet - rekord i Gävle

Vi är nu drygt 300 personer fler i Gävleborgs län jämfört med i början på förra året. Och det är framför allt i Gävle som folkmängden har ökat. Gävle kommuns folkmängd ökade med 843 personer förra året.

Det visar nya befolkningssiffror frånStatistiska Centralbyrån. För Gävle del är det är rekord, menar det socialdemokratiska kommunalrådet Per Johansson.

- Det här är nog den högsta ökning vi haft sen 1975.

På två år har folkmängden i Gävle ökat med 1 700 personer. Då ingår ett födelseöverskott, men den största ökning är folk som har flyttat till orten.

- Många som har bott här men flyttat utomlands för att jobba till exempel väljer att återvända hit när de är klara, säger Per Johansson.

Trots en total ökning i hela länet är det bara i två orter som folkmängden ökade i fjol - Gävle kommun fick alltså 843 nyinflyttade medan Sandviken fick 99 nya invånare.

I länets övriga orter minskade däremot folkmängden, bland annat fick Söderhamn 228 färre invånare förra året och Ovanåker 117 färre. De orterna, tillsammans med Nordanstig, stod också får de procentuellt största minskningarna i folkmängden.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se