Gävleborg

Internet gör reumatikers liv enklare

Med hjälp av Internet blir Gävleborgs reumatiker mer delaktiga i sin vård. Patienterna kan nu registrera sitt hälsotillstånd inför sitt besök hos läkaren.

Britta Blomgren i Hofors har varit reumatisk sjuk sedan 1976. En gång i månaden åker hon in till Gävle sjukhus och sätter sig vid datorn och knappar in hur hon mår.

– Då sätter jag mig vid dator och slår in mitt personnummer. Då kommer det upp en massa frågor där jag ska förklara hur sjukdomen är aktiv från 0-10, berättar Britt Blomgren.

Den nya besöksrutinen och samtalen med hennes läkare har lett fram till nya mediciner som gjort att hennes sjukdom just nu ligger vilande och de har gett henne ett nytt liv.

– Det går inte att beskriva. Det är så stor skillnad att man måste uppleva det, säger hon.

Som ett av få landstinget i landet erbjuder nu Landstinget Gävleborg sina patienter med reumatism att vara mer delaktiga i besluten kring sin vård genom att registrera sitt sjukdomstillstånd på Internet innan ett läkarbesök.

Patientens svar och läkarens provresultat leder då fram till att man snabbare kan komma fram till en behandlingsmetod.

Men att behöva logga in på en dator innan besöket kan tyckas krångligt men Sven Tegmark som är reumatolog specialist på Gävle sjukhus säger att det har gått bra för de flesta.

– Det är slående att så många kan klara det här trots att man är så långt upp i åldern. Men de få som inte klarar det får självklart hjälp, säger Sven Tegmark.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se