Problem i tågtrafiken nu i februari. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix

SJ frågades ut i riksdagen - lovade förbättringar

Efter vinterns stora problem i tågtrafiken så blev i dag företrädare för SJ och Banverket utfrågade av riksdagens ledamöter. Och då utlovades förbättringar för resenärerna.

SJ:s vd Jan Forsberg berättade bland annat att tågen ska behandlas för att klara isbildningar och tjugo nya tåg är beställda som ska tjäna som reservfordon.

SJ-chefen uppgav också att restidsgarantin ska förbättras och i vissa fall kan det bli möjligt att få kompensation direkt av tågpersonal ombord.

Var självkritiska
SJ och Banverket var självkritiska under trafikutskottets utfrågning i riksdagen på torsdagen och lovade resenärerna förbättringar efter vinterns stora problem i tågtrafiken.

-Vi är väldigt ledsna över att vi inte räcker till, sade SJ:s vd Jan Forsberg.

Banverkets generaldirektör Minoo Akhtarzand höll med.

-Vi beklagar. Detta är väldigt tråkigt och det är inte acceptanbelt.

SJ och Banverket pekar ut en rad orsaker till tågkaoset: extremt väder, vagnar och lok som inte tål isbildning, till och med ovanligt många älgkrockar.

Även politikerna har skuld
Både SJ och Banverket menar dock att även politikerna har skuld till att järnvägssystemet inte klarar av det tuffa vintervädret. Forsberg pekade på att Sverige är näst sämst i Europa på att satsa pengar på drift och underhåll och att det behövs mer pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista