Gävle

Valfri hemtjänst på gång i Gävle

Snart kan det bli möjligt för hemtjänstkunder i Gävle att själva få bestämma vilket företag som ska utföra hemtjänsten. Informationen ska nu gå ut till Gävleborna för att se om det finns ett intresse för förslaget.

Gullevi Skoglund behöver ännu inte hemtjänst men är positiv till att bestämma själv när det väl blir dags.

– Det är bra tycker jag. Då har jag möjlighet att påverka det själv än att någon annan ska bestämma åt mig. Antalet personer ska reduceras. Det ska inte var fem till åtta olika personer plus andra på natten som kommer, säger Gullevi Skoglund.

Inom Gävle kommun diskuteras just nu intresset för att införa den frivilliga lagen om valfrihetssystem.

Om lagen införs kommer de bli möjligt för hemtjänstkunder att själva välja bland ett flertal företag, som kommunen har godkänt, vem det är som ska utföra tjänsterna.

– Om man känner att man har jättebra hemtjänst låter man det vara som det är, men om man känner att det inte fungerar som man vill ha det ska man ha chans att byta, säger omvårdnadsnämndens ordförande Vivi-Anne Sundqvist.

I slutet av förra året fattade Ljusdal kommun beslut om att införa valfrihet gällande hemtjänst och många andra hälsingekommuner jobbar också för samma sak. Och nu är det alltså Gävles tur att höra vad kommuninvånarna tycker om förslaget.

Eva Liljevall jobbar med frågorna och hoppas att gävleborna kommer att rösta för valfrihet eftersom det då kommer att säkra kvalitén inom hemtjänsten.

– Det som redan finns som kommunal produktion kan faktiskt bli så mycket bättre om man blir konkurrensutsatt, och det är det som är vinsten för kunden, säger Eva Liljevall.

Beslutet om Gävle kommun ska införa valfrihet inom hemtjänst tas av kommunfullmäktige den 21 juni. 

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se