Gävle

Hedersvåld i fokus under österbrandsrättegången

När rättegången mot den 51-årige man i Gävle, som misstänks ha tänt eld på sin exfru, fortsatte i dag handlade vittnesmålen till stor del om vilken betydelse parets kulturella normer hade vid händelsen.

Åklagare Birgitta Fernlund hade kallat vittnet Kickis Åhré Älgamo, polisinspektör och expert på hederskultur. Hon berättade att hederskulturen är vanlig i irakiska Kurdistan, där paret kommer ifrån.

– Det är männens behov att kontrollera kvinnors frihet. I den här regionen förekommer också tvångsbränning, där man har försökt täcka över olika saker med att bränna personen i fråga. Det finns också fall där man har pressats till så kallat självmordförsök. Det finns alltså personer som anser att mannen har den rätten att korrigera sin hustru, punkt.

Hederskulturen stod i fokus när rättegången mot den misstänkte 51-årige mannen fortsatte i dag. Åklagaren Birgitta Fernlund menade att heder är aktuellt i fallet vid händelsen på Öster i Gävle och därför hade hon alltså kallat en expert på hederskultur som vittne.

Försvaret kritiska
Men vid förhöret med Kickis Åhré Älgamo motsatte sig den misstänktes försvarsadvokat Johan Mellgren att hederskultur över huvud taget skulle vara inblandad.

– Vet du om han tillämpar någon stark hederskultur eller inte?

– Det är svårt att säga, säger Kickis Åhré Älgamo.

– Du vet inte det eller hur?

– Nej.

– För du känner inte till honom eller hans familj. Bra.

Kurdiska föreningen vittnade
Försvaret hade även kallat ordförande i kurdiska föreningen i Gävle att vittna. Syftet var att försöka bevisa att kvinnan tänt eld på sig.

Ordförande Niaz Ahmad presenterade statistik som visar att det förekommit hundratals fall av självbränning i Kurdistan de senaste två åren.

– Ja det tyvärr, det förekommer, sa han under rättegången.

Anna Molin
anna.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista