Sandviken

Batteribackup införs efter strömproblem på sjukhus

Landstinget Gävleborg har nu undersökt varför reservkraften inte fungerade som den skulle, när de viktigaste funktionerna på Sandvikens sjukhus var utan ström under 25 minuter i slutet av januari.

– Dels bygger vi om reservkraften så att inte det felat ska uppstå igen i alla fall och så lägger vi in ytterligare en säkerhet i den här avbrottsfria kraften, säger Leif Lindstrand som är förvaltningschef på X-fastigheter.

Ingen kom till skada
Mitt under pågående operation blev några av de viktigaste apparaterna strömlösa på Sandvikens sjukhus i slutet av januari. I 25 minuter fick personalen på operationssalen hantera utrustningen manuellt. Men ingen person kom till skada.

Enligt Leif Lindstrand berodde felet på att två nätbrytare på ett äldre reservkraftaggregat inte var synkroniserade. Det har man nu alltså åtgärdat och så sent som i går satte man in en batteribackup så kallad avbrottsfri kraft.

Varför har man inte haft avbrottsfri kraft tidigare?

– Det är en begåvad fråga som jag inte har ett lika begåvat svar på, säger Leif Lindstrand.

– Det här som har inträffat kommer inte att hända igen. Däremot kan jag inte, lika lite som någon annan, grantera att ingenting liknanden kommer att inträffa, säger Leif Lindstrand.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se