Ambulanser kommer inte fram i snön

Den hårda vintern har ställt till problem för räddningstjänsten på många håll. Ambulanser och brandbilar har svårt att komma fram i snömassorna.

- Vi kommer inte fram i samma utsträckning som vi brukar. Vi kommer inte så nära fastigheten som vi vill. Snöröjningen kanske går ut på att man håller de stora vägarna öppna, och där kommer vi fram, men om man tänker sig utryckningsmöjligheter vid höga hus där vi har våra maskinstegar, där har vi svårt att komma nära fasaderna för där hinner inte fastighetsägarna röja i den takt som vi önskar, säger Tommy Törling, räddningschef på Gästrike räddningstjänst.

Och händer det at det blir riktigt dramatiskt då kan det bli problem?

- Ja, det kan det ju bli. Om vi inte kommer fram hela vägen så...det går ju på något sätt men det tar ju längre tid.

Är det extra mycket problem den här vintern?

- Ja, det har ju snöat så pass länge nu så att det är ju inte som vintern 1998 (snökaoset i Gävle). Det var ju besvärligt då också men det var ju ett begränsat antal dygn. Nu har det ju hållit på ett bra tag, säger han.

Går det att göra något åt problemet?

- Inget utöver det vanliga: se till att snöröjningen fungerar, det är det som det hela bygger på. Blir det för besvärligt har vi inom räddningstjänsten iallafall tillgång till bandvagnar när det blir något ecceptionellt så fram kommer vi nog, men det innebär ju fördröjning i tid, säger Tommy Törling.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se