Vill nägon markägare föreslå sin mark som naturreservat? Nu ska saken prövas. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
Gävleborg

Markägare får föreslå naturreservat

Gävleborg är ett av fem län i Sverige som har har blivit utvalda att testa en ny metod att skapa naturreservat. Det ska bli den den som äger mark som själv ska komma med förslag om vilka områden som kan bli naturreservat. Men det är Länsstyrelsen som godkänner i slutändan

 – Oah, Oah......

Andreas Vedman är biolog vid länsstyrelsen och imiterar en sparvuggla för att sätta fart på korsnäbbarna som man också hör i bakgrunden. Korsnäbbarna trivs i den gamla barrskogen som vi skidar i. Snön ligger tung på grenarna. En skog som skulle kunna bli naturreservat.

 – Det är ju tänkt att markägarna nu själva kan komma med förslag till oss om mark som skulle kunna bli ett naturreservat, säger han

Som är det är nu väljer länsstyrelsen ut de områden som ska bli naturreservat, men i och med den nya metoden som ska prövas, kan den som äger mark komma med förslag om vilka områden som kan bli naturreservat.

Tre kommuner blir piloter
Under försöksperioden, som vara i fem år, är det tre kommuner som blir pilotkommuner. Det är Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn Kommunen som har många privata skogsägare.

Men det kan också bli problem om en markägare föreslår ett område som han eller hon tycker är jättefint men som sedan länsstyrelsen ratar.

 – Ja, så kommer det säkert vara att vi på Länsstyrelsen ser annorlunda på saken, säger Andreas Vedman.

Joacim Lindwall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".