1 av 2
Rader av journaler. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
2 av 2
Läkaren Alexander Wirdby vill jobba i team med läkarsekreterarna. Foto: Joacim Lindwall SR Gävleborg
Gävleborg

Sekreterarna kvar på hälsocentraler

Läkarsekreterarna får stanna kvar på sina hälsocentraler. Därmed backar landstinget om att läkarsekreterarna ska sitta på så kallade skrivarcentraler. Sparbetinget ligger fast, men åtminstone när det gäller läkarsekreterarna på hälsocentralerna väljer alltså landsledningen att ompröva sitt förslag till omorganisation.

Läkarsekreterarna kommer att få arbeta kvar på hälsocentralerna istället för på regionala skrivcentraler.

Det beskedet mottogs i dag med glädje på hälsocentralerna runt om i Gävleborg. I Andersberg i Gävle firade exempelvis läkarsekreterarna Helena Olsson och Susanne Paulsson med fika:

- Det känns jättebra, det har vi sett fram emot, säger Helena Olsson.

40 miljoner kronor skulle sparas
Det var för ett och ett halvt år sedan som landstingsledningen fattade beslutet att effektivisera och därmed spara 40 miljoner kronor inom administrationen.

Men omorganisationen har väckt starka protester från läkarsekreterare, läkare och verksamhetschefer för hälsocentralerna i Gästrikland och Hälsingland. Omorganisationen hotade patientensäkerheten och kunde därför inte accepteras av vare sig läkarna eller läkarsekreterarna själva.

Civil olydnad
Läkaren Alexander Wirby i Andersberg hör till de läkare som hela tiden förfäktat att läkarsekreterarna just med tanke på patientsäkerheten ska ingå i patientnära vårdteam. Efter dagens besked kan han äntligen pusta ut.

- Reformen har ju inte genomdrivits fullt ut och därför har vi ägnat oss åt civil olydnad. Vi har ju hittills helt enkelt struntat i den här reformen, säger han.

Kritiken tog skruv
I början på februari så skrev verksamhetscheferna inom primärvården ett brev till landstingsdirektören Svante Lönnbark där de inte längre kunde ta ansvar för patientsäkerheten om inte läkarsekreterarna fick vara kvar på hälsocentralerna.

De argumenten har nu givit resultat. Sparbetinget ligger fast, men åtminstone när det gäller läkarsekreterarna på hälsocentralerna väljer landsledningen att ompröva sitt förslag till omorganisation.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista