Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävle

Snövallarna i Gävle ska bort

Publicerat tisdag 23 februari 2010 kl 15.29
Gävle kommuns gatuingenjörer Kai Olsson och Leif Liljeberg har bokstavligen berg av snö att ta hand om. Foto Tomas Groop SR Gävleborg

De livsfarligt höga snövallarna i centrala Gävles gatukorsningar måste bort. Snömassorna är extremt stora och därför reserveras nu snötippen i Fredriksskans för den kommunala snöröjningen i Gävle, samtidigt som snösvängen lägger i högsta växeln.

Den viktigaste åtgärden är att Gävle kommun i åtminstone tre veckor fram över reserverar snötippen i Fredriksskans för den kommunala snöröjningen. Snötippen utgör flaskhalsen i snösvängen och privata fastighetsägare får i fortsättningen vackert vänta.

- Endast i särskilda fall kan vi göra undantag. Exempelvis om sjukhuset eller andra samhällsnödvändiga funktioner måste bli av med sin snö.

Trafiksäkerheten prioriteras
Det säger Gävle kommuns gatuingenjör Leif Liljeberg som i egenskap av kommunens beställare av snöröjning nu ökar anstängningarna att få bort de farligt höga snödrivorna från Gävles gator och torg.

- Vi vill prioritera trafiksäkerheten och framkomligheten och planerar därför att köra igång ytterligare en snöslunga. Vi har redan anlitat tillgängliga snöröjningsfordon och kommer från och med nu att kunna arbeta dubbelt så effektivt.

Extremt stora snömängder
Just nu hoppas alltså tekniska kontoret kunna koppla greppet om de dryga tre meter snö som fallit i Gävle i vinter. 10.000 lastbilar snö har redan fraktats bort, men snömängderna är dubbelt så stora som under en normal vinter och snart väntar nästa problem. Den nära förestående snösmältningen kan bli mer än problematisk konstaterar Kai Olsson, även han gatuingenjör vid Gävle kommun

- Det finns risk för översvämningar i många källare och på flera ställen på gatorna och i exempelvis tunnlar. Gatubrunnarna är djupt begravda under snön och till mindre nytta än vanligt, säger han.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".