Gävle

Misstänkt för mord släpptes fri

Den 51-årige man i Gävle som misstänks ha tänt eld på sin exhustru släpptes i dag på fri fot i väntan på dom efter rättegångens sista dag. Vid dagens slutpläderingar var dock åklagare Birgitta Fernlund av motsatt mening och yrkade på att mannen döms till minst 12 års fängelse för försök till mord. Åklagarsidan krävde också ett skadestånd på hela 600 000 kronor.

Eftersom det finns ont om teknisk bevisning i fallet bygger åklagarens bevisning till stor del på den allvarligt brännskadade kvinnans berättelse. Men det fanns en del detaljer som kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz ville lyfta i dag.

- Teknikerna har hittat en bränd potta med avföring och det menar jag stödjer målsägandes uppgifter att hon suttit där med sin dotter när mannen kom in.

Försvaret har under rättegången haft en helt annan version och mannens advokat Johan Mellgren yrkar på att åtalet ogillas helt. I dag släpptes den misstänkte mannen ur häktet och enligt Johan Mellgren är det ett tecken på att det kan bli en friande dom.

I bevismaterialet pekar han bland annat på att kvinnan sagt att hon suttit på huk med ryggen mot badrumsdörren som stod öppen. Men det stämmer inte med de brännskador hon fått eftersom de största skadorna är på framsidan av kroppen, inte på ryggen.

Anna Molin
anna.molin@sr.se