Arbrå

Mobbad pojke får 200 000

Arbråskolan i Bollnäs kommun gjorde inte tillräckligt för att stoppa mobbningen av en elev på skolan som under flera års tid blivit utsatt för kränkningar. Den mobbade pojken ska därför ersättas med drygt 200 000 kronor, enligt ett beslut från Beo, Barn- och elevombudet.

– Det som har hänt är förfärligt på många sätt. Vi kan aldrig acceptera mobbning på det sätt som Barn- och elevombudet beskriver, säger Jan Lahenkorva som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs.

Under flera års tid blev pojken på Arbråskolan utsatt för mobbning. Det startade redan på mellanstadiet då han till en början blev kallad öknamn och var retad.

Mobbningen övergick sen till fysiskt våld och hot på internet och det tog inte stopp förrän han slutade på skolan efter årskurs nio.

Enligt Barn- och elevombudet har skolan inte gjort tillräckligt för att förhindra kränkningarna. Enligt Beo har skolan inte genomfört ett aktivt långsiktigt arbete mot mobbningen och en del händelser har skolan avfärdat som normalt gnabbande mellan elever.

Även barn- och utbildningsnämndens ordförande Jan Lahenkorva anser att skolan skulle ha kunnat göra mer och barn- och utbildningsnämnden tar åt sig av kritiken.

– Vi kommer att se över rutinerna och kräva bättre uppföljningar, säger Jan Lahenkorva.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se