1 av 2
Svågadalen. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
2 av 2
Iréne Ilonen, nytillträdd platschef för Svågadalens förvaltning. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Hudiksvall

Oviss framtid för Svågadalsnämnden

I juni fattar Hudiksvalls kommun beslut om Svågadalsnämnden ska finnas kvar eller inte. Nämnden har funnits sedan 1996 och skapades för att föra ut demokratin i glesbygden. Svågadalsborna vill ha sitt egenvalda självstyre kvar, men under åren har det varit svårt både att hitta personer som vill engagera sig och att få folk att rösta i personvalet.

I Hudiksvalls kommuns nordvästra hörn ligger Svågadalen. Ett antal byar med sammanlagt 600 bosatta omgärdat av ett majestätiskt vackert landskap med Svågan ringlande i dalgången.

Här har människorna satt sin en egen dagordning sedan 1996 då Svågadalsnämnden bildades, en nämnd med sju folkvalda ledamöter utan politisk partitillhörighet som fått förtroende att förvalta den kommunala verksamheten i dalen.

Intresse runt om i landet
Svågadalsnämnden har rönt stort intresse ute i landet och i juni ska Hudiksvalls kommun besluta om den ska få finnas kvar efter nästa årsskifte. En lokal enkät som gjorts visar också att stödet är stort, men problemet är att hitta folk som vill engagera sig.

Och om inte valdeltagandet blir större än de dryga 50 procent som röstade vid senaste valet så tvekar nämndens vice ordförande Sven-Erik Eriksson om fortsättningen.

- Första punkten är ju att vi får ett positivt besked från Hudiksvalls kommun och sedan är det ju valet. Och då är det ju vädligt viktigt att Svågadalsborna går till val. Jag hoppas att vi får åtminstone 60 procents valdetagande den här gången, säger han.

"Svårt att leva vidare"
Iréne Ilonen är nytillträdd platschef för Svågadalens förvaltning som finns på Svågagården i Ängebo. Och hon tror att en eventull nedläggning av nämnden skulle få svåra konsekvenser.

- Ja, då tror jag tyvärr att så småningom kommer dagis, skola, äldreomsorg inte finnas kvar här. Då blir det svårt att leva kvar här i Svågadalen, säger Iréne Ilonen.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista