gävle

Problem med Stortorgets värmeslingor

Den senaste tidens ymniga snöande och kyla har ställt till det för värmeslingorna på Stortorget i Gävle som tidvis inte fungerat. Det här beror på att värmen än så länge styrs manuellt, vilket gör det svårt att veta hur mycket slingorna måste vara i gång för att hålla torget snöfritt.

Under marken mitt på Stortorget finns den underjordiska centralen där man styr markvärmen och all annan utrustning på torget.

Men det har visat sig svårt att förutspå vädret i år och ställa in värmen på rätt nivå, vilket lett till att torget tidvis varit täckt av ett lager med is.

– Vi hade extremt mycket snö och så smällde det till och blev 24 grader kallt och då hängde det inte med riktigt, säger Mats Pierrou som är projektledare för ombyggnaden av torget.

Markvärmen ligger nergrävd på cirka 30 centimeters djup och det är i princip på samma nivå som tidigare. Däremot påverkar den nya stenbeläggningen till viss del hur mycket värme som släpps igenom.

– Det blir lite trögare i och med att man har granit nu som är lite tjockare, förut hade vi betongplattor som var tunnare, och i och med det kommer slangarna några centimeter djupare, säger Mats Pierrou.

Just nu styrs värmen på torget manuellt men från och med nästa vecka är planen att den ska regleras från kraftvärmeverket Johannes i Gävle.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se