Gävle

Många rymningar från Migrationsverkets förvar i Gävle

Minst 16 personer har lyckats rymma från Migrationsverkets förvar i Gävle det senaste året. Så sent som i går kväll utsattes förvaret för ett fritagningsförsök.

– Det har ökat det senaste året och det är mycket beroende på att vi har ökad genomströmningstid på förvaren plus att vi sedan 1,5 år tillbaka har ökat förvarsplatserna i Gävle med fem stycken från 25 till 30, säger Gudrun Ekström som är chef på förvaret.

Under det senaste året har över 20 personer försökt rymma från Migrationsverkets förvar i Gävle och minst 16 har lyckats.

I går kväll försökte någon krossa en ruta på förvarets baksida för att, som polisen misstänker, skapa en flyktväg till någon där inne.

– De har tillgång till mobiltelefoner och har kontakt med yttervärlden, det ska inte vara häkteslikt. Det ska gå att rymma från förvar och då får vi hela tiden överväga vad vi åtgärdar med varje incident, säger Gudrun Ekström.

I de flesta fall har rymningsförsöken gått till så man försökt krossa något av förvarets fönster med hjälp av en dörr eller ett element eller något liknande. Men det går inte längre eftersom alla fönstren nu har så kallat säkerhetsglas.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se