Snyggt uppställda rallybilar fick köras ut när taket hotade brista. Foto: Jerker Johansson Svenska Rallyt.
Sandviken

Göransson Arena nära att rasa

Snömassorna på det enorma taket till Göransson Arena har lett till att taket nått sin maximala hållfasthetspunkt. I går måste arenan av säkerhetsskäl utrymmas mitt under Rally-SM och i dag tyder allt på att den tredje kvartsfinalen i Bandy mellan SAIK och Västerås måste spelas utomhus.

- Taket har nått sin maximala belastningspunkt. Nu måste det skottas.

Det konstaterar Patrik Höglenius, teknik- och säkerhetsansvarig vid Göransson Arena AB, som i går tvingades ta beslutet att utrymma arenan i slutskedet av rally-SM som hade start och mål i arenan.

- Jag såg en plåt i takkonstruktionen som började böja sig och tog det säkra före det osäkra, säger han till SR Gävleborg.

Söndagens kvartsfinal får flytta
Just nu håller arenan stängt och kommer inte öppnas förrän taket har röjts och kontrollerats. Allt tyder därför på att den tredje kvarsfinalmatchen mellan SAIK och Västerås i bandyns elitserie söndag kväll måste flyttas utomhus.

- Det är högst sannolikt att den matchen får flytta till Järnvallen.  Taket ska besiktigas innan arenan kan användas igen, säger Patrik Höglenius

Metertjocka drivor
Enligt Patrik Höglenius belastar snön arenans tak på oroväckande ojämt sätt. På den ena sidan är snölagret tunt, medan det på den andra sidan blåst ihop till på sina ställen en och en halv meter tjocka drivor.

- Det kunde vi konstatera redan i början av veckan. Men sedan kom blidvädret och packade i hop snön vilket gjorde situationen svårare. Nu måste vi skotta, säger han.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista