Anita och Rolf Andersson från Sandviken. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Sandviken

Svårt att få färdtjänst för personer med afasi

Det har blivit dyrare och svårare för personer som går Afasilinjen på Forsa Folkhögskola i norra Hälsingland att ta sig till skolan. Inför höstterminen har boende i Sandviken blivit av med sin riksfärdtjänst och nu måste anhöriga själva stå för transporten som enkel resa tar en och halv timme.

– Det är tufft, vi får inget i bidrag och jag får betalat allting själv. Men jag tycker att det är värt det för det hjälper henne men vi får försaka mycket annat för att hon ska få vara här, säger Andersson i Sandviken.

Anita Andersson sitter och fikar med de andra deltagarna på Afasilinjen på Forsa Folkhögskola i norra Hälsingland. Hon går andra året på skolan och sedan i höstas får hon inte längre riksfärdtjänst till skolan.

Sandvikens kommun vill inte bevilja resor som ska bekostas av annan offentlig myndighet, alltså det som har med sjukresor eller utbildning att göra. Nu får maken Rolf ordna transporten till skolan på egen hand.

– Man är ju orolig när man ska åka iväg. På sommaren går det väl an. Sedan är det en kostnadsfråga också, säger han.

Beslutet att inte längre bevilja riksfärdtjänst för Anita Andersson har överklagats och i länsrätten fick de rätt men Sandvikens kommun överklagade och ärendet ligger nu hos kammarrätten eftersom kommunen vill ha frågan prövad så långt det går. Rolf Andersson som åker en dag i veckan hoppas på ett positivt beslut.

– Det är bedrövligt egentligen. Här har man jobbat och slitit ett helt liv och aldrig utnyttjat någonting och så tar de av en det här, det känns jobbigt, säger han.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista