Foto: Jan Collsiöö/Scanpix.
Gävleborg

Nu börjar jakten på 8 lodjur i länet

I dag börjar lodjursjakten i länet och i år får åtta djur skjutas i Gävleborg. Men i år är det sista året som Naturvårdsverket beslutar om lodjursjakten, sedan är det bland annat folk från jägarförbund och rovdjursföreningar som kommer att bestämma hur många lodjur, och andra rovdjur, som får skjutas.

Det var i oktober förra året som riksdagen beslutade om en ny rovdjursförvaltning. En del av den av den nya politiken är att besluten ska fattas närmre medborgarna.

Länsstyrelserna har därför fått i uppdrag att sätta samman så kallade viltförvaltningsdelegationer. De ska bland annat bestå av lokala politiker, ledamöter som företräder jägarna och ledamöter som företräder naturvårdarna. Men frågan är hur dessa organisationer kommer att kunna enas?

Karl-Evert Hellsén är ordförande för Jägareförbundet och Anders Ekholm är ordförande för Svenska Rovdjursföreningen i Gävleborg. Bägge fick frågan om de ville ha fler eller färre lodjur.

– Jag vill ha fler, säger Anders Ekholm

– Vi vill ha färre lodjur, säger Karl-Evert Hellsén.

Licensjakten på lodjur pågår till den 31 mars eller tills dess att kvoten är fylld.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista