Patrik Stenvard (M) oppositionsråd Landstinget Gävleborg. Foto Christian Höijer SR Gävleborg
Valet 2010

M: Kortare vårdköer utan mer pengar

Det ska bli kortare vårdköer i Gävleborgs landsting utan att det skjuts till mer pengar. Det är något av det som Moderaterna för fram inför valet i höst. Det framkom i dag när Moderaternas oppositionsråd Patrik Stenvard var med i SR Gävleborgs utfrågning.

Så här förklarar han hur vårdköerna kan bli kortare utan mer pengar:

– Det handlar om att ändra arbetssätt. Hög landstingsskatt innebär inte per automatik hög kvalité och snabb vård. Det finns ingen koppling däremellan.

Vårdköer, landstingskatten och neddragningar i vården var några frågor som togs upp i utfrågningen av Patrik Stenvard som är moderaternas toppnamn i landstingsvalet. Politikerutfrågningar görs varje måndag med start 1 mars i Radio Gävleborg.

Att Patrik Stenvard är ny och oerfaren togs också upp. Men det är något han själv gärna vänder till en fördel.

– Jag kommer från Ericsson där jag har jobbat. Som ingenjör har man en annan syn på saker. Till exempel så jobbar vi nu med målarbete för landstinget. Det har vi jobbat med mycket inom Ericsson - så det tar jag med mig in i det här arbetet, säger Patrik Stenvard.

Moderaterna går till val på att inte göra några skattehöjningar. Det ska vara korta vårdköer och inga sjukhus ska läggas ner. Moderaterna ger däremot inga löften om neddragningar och besparingar. Samtidigt behöver faktiskt landstinget spara pengar. Hur går då det ihop?

– Det handlar om att man ska ändra arbetssätt och effektivisera. Det är en långsam process.

Hur ska man ändra arbetssätt?

– Det handlar om att man hittar de tider som inte ger patienterna någon nytta. Det ska man ta bort. Det handlar om att hitta flaskhalsar i vården. Det ska man ta bort, säger Patrik Stenvard.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Martin Hult
martin.hult@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista