Gävleborg

Socialarbetare hotas ofta på jobbet

Var femte socialsekreterare blir utsatt för hot eller våld i arbetet. Det visar en undersökning från Akademiker förbundet SSR som publiceras i dag. I Gävleborg har flera socialsekreterare blivit hotade eller utsatta för våld.

– Den senaste tiden har jag varit med om två situationer. En situation var riktat mot mig som privatperson via telefon. Jag har också varit med om att det varit hot mot arbetsplatsen, säger Helena Larsson som arbetar på socialförvaltningen i Söderhamn.

Är man någonsin rädd?

– Ja det är man ibland.

Mord och knivhot. Arbetsplatser som ska sprängas i bitar. Ja det är bara några av de hot och våldssituationer som socialtjänsterna i länet har drabbats av de senaste åren.

Var femte socialsekreterare i landet har själva blivit utsatta för hot eller våld i arbetet det visar en undersökning som publiceras i dag och som gjorts av akademiker förbundet SSR, bland sina medlemmar.

Och att siffrorna är så pass höga ser personalchef Helena Vahlund, på socialtjänsten i Gävle, allvarligt på.

– Det är hemskt att det ska förekomma hot mot våra tjänstemän. Jag tror dessvärre inte att vi kan eliminera det, Helena Vahlund.

Och även om det är svårt att minska antalet hotfulla situationer i arbetet så är det ingenting man ska acceptera tycker socialsekreteraren Helena Larsson i Söderhamn.

– Man ska inte tåla att det uppstår sådan här situationer utan det gäller att vara beredd på att det kan hända, säger Helena Larsson.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista