Yoomi Renström (S) i Ovanåker tycker inte att de styrande partierna har gett några konkreta vallöften. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
Gävleborg

Starka partier ger svaga vallöften

Valrörelsen är ofta lam i kommuner där det finns en stadig majoritet. Valprogrammen från de styrande partierna är ofta allmänt hållna och några direkta vallöften är svåra att hitta. Det menar oppositionen i några kommuner som Sveriges Radio Gävleborg undersökt.

Socialdemokraten Yoomi Renström, sitter i opposition i Ovanåkers kommun, och hon hittar inget i centerpartiets valprogram inför förra valet som hon inte kan skriva under på.

– Det mesta är allmänt hållet och man beskriver hur bra och fin kommunen. Det är mer fokus på sådant som kommunen inte kan påverka, som riksdag och regering och så vidare.

Det fanns inga vallöften
I Ovanåkers kommun har centerpartiet suttit vid makten sedan 1974 och kunnat känna sig rätt säkra i sin position. I Söderhamn är det socialdemokraterna, som nu styr kommunen tillsammans med centerpartiet, som varit och är det starkaste partiet.

Oppositionspolitikern och moderaten Hans Sundgren säger att han inte kan hitta några vallöften från majoriten som inte genomförts eftersom det inte fanns några.

Satsade på långsiktig politik
Socialdemokraten och kommunalrådet Eva Tjernström säger att de medvetet gick till val med en långsiktig politik i stället för att ge konkreta löften.

Hans Jonsson är centerpartistikst kommunalråd i Ovanåkers kommun och han ser ingen direkt fara i att deras valprogram är så allmänt hållet att även deras motståndare kan ställa upp på det.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista