Helena Larsson och Birgit Kallerhult på socialförvaltningen i Söderhamn har erfarenhet av hot i jobbet. Foto: Emelie Eriksson SR Gävleborg
söderhamn

Hoten leder sällan till åtal

Var femte socialsekreterare i landet har blivit utsatt för hot eller våld i arbetet. Men trots det så leder de allvarliga hoten sällan till åtal eller fällande dom. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort.

Birgit Kallerhult är verksamhetschef på socialförvaltningen i Söderhamn och hon tycker att det är viktigt att anmäla alla hot oavsett vad utgången blir.

– Vi anmäler alla incidenter av våld och hot. Vi tar det på allvar för man ska inte kunna hota till sig fördelar i vårt samhälle. Då blir rättsäkerheten väldigt osäker.

Två av tre fall läggs ner

Sveriges Radio har undersökt mordhot som riktats mot socialsekreterare runt om i landet under de två senaste åren.

Granskningen visar att i två fall av tre leder inte dödshoten till åtal eller fällande dom.

Ett exempel finns i Gävle kommun där två socialsekreterare mordhotades av en klients sambo. Händelsen ledde till en polisanmälan men förundersökningen las senare ner.

Bara målsägandes uppgifter räcker sällan

Anne Sjöblom är åklagare i Uppsala och hon kan berätta varför sådana här fall sällan leder till åtal eller fällande dom.

– Oftast har man bara målsägandes uppgifter och i Sverige har vi bevisprövning där man kräver viss stödbevining för målsägandes uppgifter.

I fall där ord står mot ord blir det alltså sällan en fällande dom.

– Om två personer har helt olika versioner i ett fall blir det väldigt svårt, säger Anne Sjöblom.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista