Barngrupperna i Gävle har blivit större trots att politiker lovat en minskning. Foto: Agneta Sundberg SR Gävleborg
gävle

Löfte om mindre barngrupper sviket

Barngrupperna skulle bli mindre i Gävle. Det vallöftet gav socialdemokraterna, som styr kommunen tillsammans med miljöpartiet och vänstern, för snart fyra år sen. Men när Radio Gävleborg granskat majoritetspartierna i länets kommuner visar det sig att partierna inte har levt upp till en del löften.

Maria Olsson har två barn på förskola i Gävle och hon säger att barngrupperna tvärtom har ökat.

2006 fanns 83 barn inskrivna på förskolan och i dag 100 stycken.

– Det är en rejäl ökning. Om ser på gruppen barn mellan tre och fem år är det 26 barn på en yta som motsvarar en trerumslägenhet. Det kan inte bli annat än svårt, säger Maria Olsson.

Ingen minskning trots avsatta pengar

Carina Blank är socialdemokratiskt kommunalråd i Gävle kommun och hon erkänner att partiet inte lyckats hålla sitt vallöfte om mindre barngrupper.

– Det är vansinnigt otillfredsställande att vi inte har lyckats åstadkomma det, säger hon.

Men frågan är då hur man kan ha misslyckats med det när det under fyra års tid har betalats ut 11,3 miljoner kronor per år för att förskolan ska kunna minska barngrupperna.

– Pengarna har använts till barnomsorg och skola varje dag men det har inte styrts till att jobba med minskade barngrupper, säger Carina Blank.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista