Ann-Margret Knapp (S) anser att man hållit löftet. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävleborg

Slutenvårdsplatser togs bort trots vallöfte

Inför landstingsvalet 2006 lovade majoritetspartiet Socialdemokraterna bland annat en satsning på barn och ungdomars psykiska hälsa, men istället blev det besparingar och alla slutenvårdsplatser inom barn- och ungdomspsykiatrin togs bort.

Det Socialdemokratiska finanslandstingsrådet Ann-Margret Knapp kallar dock besparingen för en satsning på primärvården.

– Vi har byggt upp en väl fungerande barnhälsa, framförallt här i Gävle för barn 6-12 år, och det ska vi göra även i Hälsingland. De lättare fallen ska inte gå till barn- och ungdomspsykiatrin utan ska tas hand av primärvården, säger Ann-Margret Knapp.

Men Moderaternas oppositionslandstingsråd Patrik Stenvard tycker inte att Socialdemokraternas vallöfte om en bättre barnpsykiatri har hållits.

– Man måste först ändra primärvårdens arbetssätt innan man gör en förändring i slutenvården. Här valde man att lägga ned slutenvården först och sedan se hur det blir framöver och så kan vi inte hålla på, säger Patrik Stenvard.

Johannes Kvist
johannes.kvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista