Landstinget har lyckats korta operationsköerna. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
gävleborg

Landstinget höll löfte att korta vårdköer

Vårdköerna i länet skulle bli kortare. Det lovade Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet inför valet 2006. I december 2009 stod det klart att Landstinget Gävleborg får ta del av regeringens så kallade kömiljard, just för att man lyckats korta vårdköerna.

Björn Brink, centerpartistiskt landstingsråd, anser därför att landstinget har hållit sitt löfte.

– Ja det har vi hållit med råge. Vi har ju fått en del hjälp av regeringen men vi har också naturligtvis haft fokus på den frågan och jag tycker att vi har lyckats väldigt bra.

Inför valet 2006 lovade alltså de tre partier som nu leder landstinget att vårdköerna skulle kortas.

Har varit sämt i landet

Men faktum är att Landstinget Gävleborg i början av 2009 låg bland de sämsta i landet på att ge sina patienter vård i tid. Främst handlande det om att få träffa en specialist eller på att få tid för en operation.

Ann-Margret Knapp som är socialdemokrat och finanslandstingsråd medger att kötiderna varit alldeles för långa, men att det har blivit bättre den senaste tiden.

– Det var mycket sämre i början men i takt med att vi verkligen haft fingret på tillgänglighet kan vi nu visa att nio av tio får vård inom vårdgarantin.

"Det har gått för långsamt"

Men oppositionslandstingsrådet och moderaten Patrik Stenvard, låter sig inte imponeras. Utan han riktar i stället kritik mot att arbetet gått alldeles för långsamt och att man inte hade klarat att korta kötiderna utan ett klirr i kassan från alliansregeringen.

– Helt plötsligt försvinner köerna, utan extra resurser, bara för att regeringen skjutit till pengar. Det här handlar om ledning och styrning hur man ger ersättning för det man presterar inte för det man borde göra.

Johannes Kvist
johannes.kvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".