Gun Hedlund och Örjan HansErs spelar en melodi. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
bollnäs

Spelmanslaget åker på världsutställning

Bollnäsbygdens spelmanslag kommer att representera Sverige under världsutställningen i Shanghai i maj.

Sveriges generalkonsul i Kina kom med en förfrågan till kommunen om att representera Sverige och kommunen svarade ja.

– Det känns väldigt bra, överraskande. Vi fick förfrågan för drygt en vecka sedan och efter det har det varit febril aktivitet för att få ihop trådarna, säger Örjan HansErs som är spelledare i Bollnäsbygdens spelmanslag.

1 maj öppnar Världsutställningen i Shanghai och den håller på till och med 31 oktober. 9 maj är den så kallade European Parade Day, där de europeiska länderna kommer att visa upp sig och det är då Bollnäsbygdens spelmanslag som representerar Sverige, bland annat i en stor parad.

Kineser får lära sig hälsingehambo
Men Kina kommer att få se mer av spelmanslaget.

– Vi kommer att ha egna föreställningar i ett stort konserthus med plats för 1 900 i publiken, kanske lite workshops där vi lär kineser att dansa hälsingehambo, säger Örjan HansErs.

Kommunen har samarbete med Kina
Bollnäs kommun har sedan några år tillbaka haft ett samarbete med Kina och kommunalrådet Olle Nilsson-Sträng tror att det är det samarbetet som nu gjort att Bollnäs får representera Sverige under Världsutställningen.

Det är inte bara Bollnäs bygdensspelmanslag som kommer åka till Kina i maj utan även fyra representanter från kommunen. Hela resan kostar kommunen mellan 200 000 och 300 000 kronor.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista