1 av 2
En av Lotta Hellstens hinkar som fångar upp det läckande vattnet. Foto: Emelie Eriksson SR Gävleborg
2 av 2
Snön och isen på taken har lett till att vattnet trängt in i lägenheter och orsakat skador. Foto: Emelie Eriksson SR Gävleborg

Takläckor i många lägenheter

Många hyresgäster har nu problem med att det läcker in vatten i lägenheterna. Orsaken är de stora mängderna snö och is som fortfarande ligger kvar på taken. En av de hyresgäster som nu har hinkar stående i sovrummet är Lotta Hellsten i Gävle.

– Jag ringde fastighetsbolaget och han sa bara att det är kaos i hela stan, det droppar in och de jobbar för högtryck, säger Lotta Hellsten.

Roland Holmsten på Riksbyggen i Gävle åker runt hela dagarna och inspekterar vattenläckor. På kort tid har han varit ute på ett tjugotal jobb då snön och isen på taken har lett till att vattnet trängt in i lägenheter och orsakat skador.

– Det smälter under isen och det vattnet kan inte komma ner, säger Roland Holmsten.

I veckan hade Riksbyggen ett krismöte med anledning av att det bara i bostadsrättsföreningen Bogården i centrala Gävle läcker in i elva lägenheter. Men de boende får vänta på att få sina vattenskadorna fixade.

– Det första man gör nu är att få bort snön och isen på taken. Vi kan inte göra någonting i lägenheten så länge problemet finns kvar på taket, så det är inga snabba åtgärder, säger Stefan Wiklund som är ansvarig för den tekniska förvaltningen på Riksbyggen Gävleborg.

Med en sexdubblad styrka jobbas det just nu för fullt med att ta itu med snö- och ismassorna som orsakar vattenläckorna, men det väntas bli mycket mer jobb när snösmältningen kommer igång ordentligt.

 – Då blir det mycket, mycket mer vattenskador, säger Roland Holmsten.

Emelie Eriksson
emelie.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista