Tiden blev 03.36. Foto: Linnea Ericsson SR Gävleborg
Gävle

CH-åklagaren klockade flyktvägen

I dag fortsatte rättegången mot de tre män som misstänks ligga bakom den stora hotellbranden i Gävle, även kallad CH-branden. Hela rätten samlades på gatan där nattklubben låg. Under åklagare Mikael Hammarstrands ledning klockades sedan den misstänkta flyktvägen med tidtagarur.

– Orsaken till att vi är här i dag är att vi ska mäta tiden det tar att gå här ifrån i raskt tempo till Centralstationen, säger Mikael Hammarstrand.

Syftat med åklagare Mikael Hammarstrands raska promenad mellan platsen där nattklubben CH låg och Centralstationen i Gävle är att visa på att det tar cirka fyra minuter att gå den sträckan.

Och fyra minuter är den tid som gick från det att brandlarmet inne på nattklubben startade tills dess att den 30-årige man som misstänks ha startat branden dyker upp på kamerabilderna på Centralstationen.

Väl framme på stationen stoppade Mikael Hammarstrand sitt stoppur:

– Nu stannar jag. Tiden blev 3 minuter och 36 sekunder.

På stationen visar sedan åklagare Mikael Hammarstrand runt rättens ledamöter hur 30-åringen rört sig, vad han gjort och vilka han har pratat med.

Men mannens försvare, advokat Gunnar Falk är inte imponerad. Han menar att det som sker på stationen är högst naturligt eftersom tåget som alla ska med den här natten är en timme försenat.

– Det är därför alla trampar omkring här och pratar med varandra och undrar varför tåget aldrig kommer, säger advokat Gunnar Falk.  

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista