Fredrik Svanbom, vd för Gävle hamn. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
gävle

Viktiga beslut om Gävle hamn

I slutet av mars så fattar regeringen ett viktigt beslut om vilka hamnar som det ska satsas på i Sverige. En hamn som räknas som en av de mest strategiska hamnarna i landet är Gävle hamn.

Om det blir ett positivt beslut så får Gävle hamn totalt 260 miljoner kronor till att börja muddra upp en ny inseglingsränna för större fartyg.

– Tillslut så talar det mycket för att beslutet kommer att tas här under första kvartalet och att det är positivt för oss, säger Gävle hamns vd Fredrik Svanbom.

– Vad skulle det innebära för er?
Ja framför allt så innebär det att vi blir av med dem restriktioner som finns i dag för den fartygstrafik som går in till Gävle. Vi skulle också få möjlighet att ta in både bredare och djupare fartyg i framtiden, säger Fredrik Svanbom.


Tidigare så var det en kamp mellan Gävle hamn och en ny containerhamn i Nynäshamn men hamnen söder om Stockholm kommer att bli för dyr. Det handlar om en investeringskostnad på minst en miljard.
– Det beslutet så långt har väl Gävle kvalificerat sig bra i den här tävlingen då om strategiskt viktiga hamnar.

Nyanställningar
I Gävle så bidrar kommunen med 80 miljoner och Sjöfartsverket med 180 miljoner - om nu det blir ett positivt beslut.

Tidigare har det pratats om 400 nya jobb i samband med utvecklingen av inseglingsrännan i Gävle hamn, men att det skulle bli så många tror inte Fredrik Svanbom är sannolikt.

– Har vi en fortsatt positiv utveckling så kommer vi naturligtvis att behöva nyanställa men det är orimligt att tro att det kommer att bli så pass mycket som 400 nya anställningar.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista