Smältvattnet kan leta sig in i din källare. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Gävleborg

Översvämningar väntas i vår

Den stora mängden snö vi har fått i Gävleborgslän den här vintern kommer ställa till med problem när den smälter. Men någon större vårflod i älvarna förväntar sig inte räddningstjänsten i södra Hälsingland.

Däremot kommer mindre vattendrag svämma över och det finns stor risk att smältvattnet från snö som ligger runt husen kommer leta sig in i källare.

– Jag tror inte det kommer bli någon stor vårflod i de större vattendragen. Däremot kan ju husägare få problem om man inte har skottat bort snön från husfasader och dagvattenbrunnar inte är upptinade, säger Torbjörn Wannqvis, som är förbundschefen för räddningstjänsten i södra Hälsingland.

Översvämningar att vänta
Enligt Torbjörn Wannqvist har han inte under sin tid inom räddningstjänsten upplevt så mycket snö som kommit i södra Hälsingland den här vintern tidigare.

– I mitten av 80-talet var det något liknande. Men jag tror att det är lite mer snö i år.

Torbjörn Wannqvist berättar att det inte kommit lika mycket snö i fjällen som här i vinter och därför tror han inte att vårfloden i de stora älvarna kommer bli så stor i år. Däremot kommer de mindre vattendragen i vårt område troligtvis svämma över.

Husen måste ses över
Med tanke på den stora mängden snö som kommit uppmanar nu Torbjörn Wannqvist fastighetsägare att se över sina hus.

- Vet man att man har en fastighet som ligger lågt och som har varit utsatt tidigare, då får man nog ta sig en tankeställare.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista