Ny tjejjour på webben

I dag på internationella kvinnodagen startar tjejjouren.se som är en ny webbsajt som ska hjälpa unga tjejer. Den ska göra att de som har problem lättare ska få kontakt med tjejjourerna i Sverige.

– Tjejernas livsutrymme krymps. Man kanske inte säger allt man vill säga i klassrum. Man kanske inte säger ifrån eftersom man har lärt sig att det är accepterat att bli kallad hora eller att få en klapp på rumpan, säger Anna Eklund.

Tjejjourerna jobbar med att hjälpa unga tjejer som har något sorts problem. Nu har de fått ett nytt verktyg för att kunna stötta unga tjejer - nämligen tjejjouren.se som startar i dag. Där kan den som vill få information och ställa frågor eller chatta med tjejjourerna i Sverige.

En av de som har jobbat med den nya sajten är Carolina Wickström som också är engagerad för tjejjouren i Gävle. Hon tycker att det är en bra idé att använda just internet för att stötta unga tjejer:

– Nätet är ju som de unga tjejernas vardagsrum där de har sina sociala kontakter. Det är lättare att dra i väg en fråga i ett mejl eller i en frågelåda än att lyfta luren och ringa ett telefonsamtal till någon som man aldrig har pratat med, säger Carolina Wickström.

– Jag tycker att det är bra att vi finns. När tjejer hör av sig och frågar till exempel: "Jag gick med på det här samlaget fast jag inte ville. Är det mitt fel?". Det är bra att vi finns och kan svara: "Nej, det är inte ditt fel", säger Anna Eklund.

Martin Hult
martin.hult@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista