CH-rättegången - minutuppdatering dag 3

Vi rapporterar direkt från CH-rättegången. Vid tangenterna sitter Emelie Eriksson, som du kan nå på emelie.eriksson@sr.se

15:24:  Dagens förhandlingar avslutas och återupptas under morgondagen.

14:43: Rättegången fortsätter. Fler gäster som vistades på hotellet under brandnatten förhörs.

14:18 Rätten tar paus.

13:55: Målsägarbiträdet Carina Abrahamsson förhör även hon hotellgästerna. Hon ber dem att beskriva hur de mådde under och efter händelsen.

– Jag fick gå i samtalsterapi, berättar en av dem. 

"Jag fruktade för mitt liv"

13:25: Hotellgäster förhörs nu av åklagaren Mikael Hammarstrand. Hotellgästerna redogör hur de själva upplevde natten då branden utbröt.

– Jag gick ut i korridoren och såg röken. Jag tog på mig kläderna och letade mig till en spiraltrappa. Trappan ledde till innergården och då blev det obehagligt, säger en av gästerna som fruktade för sitt liv under brandnatten. 

– Jag försökte att få luft. Jag vet egentligen inte var jag är. Tillslut så hittar jag ett fönster som jag bestämmer mig för att slå ut med en brandsläckare. Jag får kontakt med en tjej nere på gatan och berättar att det är ett gäng som inte kommer ut, säger en annan.

13:17:  Förhandlingarna fortsätter med förhör av personer inom verksamheten Skeppet.  

11:56: Förhöret avslutas. Rätten tar uppehåll.

"Inget uttalat hot mot verksamheten"

11:47:  Om det fanns en hotbild mot verksamheten tas upp. Enligt en av restaurang Skeppets delägare fanns inget uttalat hot mot verksamheten men att det började florera ryktesvägen att det fanns hot mot kontantverksamheten, till exempel garderoben.

11:40: Försvaret förhör delägaren.

11:35: Åklagaren Mikael Hammarstrand förhör nu en av ägarna till restaurang Skeppet.
Syftet är att påvisa skadorna som branden medförde för företaget.

11:26:  46 - åringen bestrider genom sin advokat skadeståndet då han inte deltagit i branden överhuvudtaget. Advokaten säger också att det inte har att röra sig om kränkning som skadeståndet gäller.

11:20: Försvarsadvokaten kommer tillbaka till de samtal som har förekommit. Han pekar på ett samtal där en person ska ha sagt till 46-åringen:

”Berätta hur det var så att du klarar dig”. Tom Placht vill med det samtalet påvisa att han klient inte är delaktig.

11:13: Tom Placht förklarar nu hur det har drivits en rad hypoteser efter branden mot hans klient.

– Personerna bakom nattklubben i Gävle och 46-åringen pekades tidigt ut och min klient kände sig obekväm kring struntpratet som uppkom kring det här.

Han berättar också att 46-åringen varit rädd för att berätta den information han haft till polisen eftersom han då trott han skulle råka illa ut.

11:01: Rättegången återupptas efter paus.

Tom Placht, 46-åringens advokat, inleder. Han säger att åklagarens bevisning mot klienten är felaktig och inte kan fälla hans klient.

10:47: Rätten tar paus.

Inga konkurrenter enligt krögaren

10:27: Kurt Sandström, som försvarar krögaren, berättar nu hur han anser att det är fel att tro att hans klient har varit delaktig i branden mot CH. Han säger att nattkklubbarna inte var konkurrenter och att det därför inte fanns något motiv för krögaren att vara delaktig i branden.

– Det finns inget motiv överhuvudtaget för min klient att bränna ner CH.

Kurt Sandström pratar nu om de cirka 7000 samtal som förekommit. Krögaren har enligt advokaten uppgett att de flesta av samtalen har handlat om bilaffärer.

10:25: Försvarsadvokaten talar om anställningsintervjun i Holland. Han säger också att de uppgifter som framkommit där 30-åringen berättat det var han som orsakade branden på CH är falska.

Gunnar falk är kritisk till hur åklagaren har genomfört bevisprovokationen och säger att det är att betraktas som ett polisförhör.

10:16: Gunnar Falk berättar att 30-åringen befann sig under kvällen mot branden satt på en sportbar i Gävle. Var den var belägen minns han inte, enligt advokaten. 30- åringen gick sen till central stationen i Gävle för att hinna med sista tåget till Uppsala. Det är också därför han finns med på stationens övervakningskamerorna då han samtalar med dom andra resenärerna om tågförseningen, enligt försvarsadvokaten.

10:11: Försvarsadvokaten Gunnar Falk, som företräder 30-åringen, läser nu sin sakframställan.

10:07: Målsägarbiträdet visar bilder hur det drabbade området vid CH såg ut vid brandnatten för att visa hur svårt det var för de boende i lägenheterna att ta sig ut. Hon visar också bilder på en kraftig rökutveckling som går upp mot innergården som ska ha försvårat evakueringen.

10:01: Carina Abrahamsson företräder nu 65 personer som yrkar skadestånd för kränkning. Hon berättar också att hon företräder desto fler - 190 personer men alla kräver då inte ersättning.  

09:59:  Målsägarbiträde Carina Abrahamsson yrkar på 20 000 kronor för de personer som tvingades evakuera sina hotellrum och bostäder under brandnatten.

09:54: Åklagaren hänvisar till företagets revisor som påvisar att företaget har gått med förlust under en längre tid.  Ann-Charlotte Bålman påstår att informationen har varit vilseledande för köparna och att krögaren har förskönat bolagets läge för egen vinning.

09:35: Åklagaren Ann-Charlotte Bålman redovisar vilka summor pengar som har strömmat in och ut från krögarens konto. Åklagaren påstår att de pengar som kommit in på krögarens privata konto kommer från bolagets företagskonto.  

09.19: Rättegångens tredje dag har nu inletts. Men det är inte CH-branden som blir det första ämnet – istället läser åklagare Ann-Charlotte Bålman upp sin sakframställan angående brottet grovt bedrägeri. Det är krögaren som står åtalad, och hon fokuserar på att försöka bevisa att bolaget gick väldigt dåligt – inga kunder, skulder och inget ljus i sikte.

De åtalade

"30-åringen"
Misstänks för grov mordbrand

"Krögaren"
Ägde en konkurrerande nattklubb i Gävle, misstänks för anstiftan till grov mordbrand

"46-åringen"
Nära vän med krögare, misstänks för anstiftan till grov mordbrand

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".